Сушка — здавна відомий спосіб заготовки фруктів на зиму. Раніше яблука, груші, сливи, вишні сушили на узвар. Груші та чорнослив навіть підкопчували, заради особливого смаку. Сьогодні українці теж залюбки п’ють узвар взимку, але з’явилося багато нових способів зберігання продуктів, в тому числі більш сучасний варіант традиційної сушки.
На жаль, багато вітамінів під час тривалого процесу сушки фруктів традиційним способом руйнується. Але останніми роками в продажу з’явились дегідратори, більше інформації про такі пристрої для сушки фруктів можна прочитати на сайті profood.com.ua.
Дегідратори — це найсучасніші апарати для сушки фруктів, ягід, овочів, грибів і навіть м’яси і риби. Нарізані фрукти або цілі ягоди вкладаються тонкими шарами на піддони і ставляться в шафу – дегідратор, що закривається. Коли вмикається пристрій, всередині шафи циркулює підігріте до встановленої температури повітря. Воно швидко видаляє воду з продуктів, висушуючи їх практично без втрати корисних речовин, зокрема вітамінів, мінеральних речовин тощо.
Оскільки продукти сушаться в зачиненому дегідраторі, на них не сідають мухи, не попадають бактерії та плісняві грибки (на відміну від сушіння на відкритому повітрі, як робили раніше). Заздалегідь промиті ягоди та фрукти, висушені в дегідраторі, вже не потребують миття і одразу повністю готові до вживання.
Наприклад, дегидратор дозволить вам приготувати чудові яблучні чіпси зі стиглих домашніх яблук, що стануть взимку корисним перекусом для дітей в школі і вдома. Це набагато більш корисна їжа для дитини, ніж картопляні чіпси з магазину з додаванням солі, ароматизаторів, підсилювачів смаку, якими нерідко зловживають діти.
Якщо ягоди і фрукти подрібнити до стану пюре, і висушити цю масу в дегідраторі, ви отримаєте корисну і смачну пастилу — натуральні солодощі без додавання цукру, які можна давати дітям без обмежень. Та й для дорослих, що дотримуються здорового способу життя, це найкращий десерт.
Цукати, пастилу, сушені ягоди можна додавати у випічку і морозиво, в йогурт і сиркові десерти. Така натуральна добавка наповнить їжу вітамінами і мінералами, біологічно активними речовинами.
Ось скільки корисних і смачних речей можна робити за допомогою дегідратора. А ми ще не згадали про сушені гриби і трави, про в’ялену в дегідраторі рибу і м’ясо. Такий спосіб приготування сушеної риби є більш гігієнічним, бо убергіає продукти від комах і гниття. Продукти позбавляються вологи в дегідраторі набагато швидше, термостат дозволяє підбирати оптимальний температурний режим під кожен продукт.
З огляду на доступні ціни на дегідратори різних моделей, це вигідна покупка як для дому, так і для бізнесу — для кафе, для кондитера, для виготовлення продуктів на продаж.